Categoriearchief: blog

Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord

Veel mensen die de Gezondheidsverklaring van het CBR invullen, melden onterecht dat zij ADHD of ADD hebben. Het CBR ziet een stijging van 30 procent sinds het moment dat bestuurders zelf hun verklaring moeten indienen. Het gaat in dit geval om mensen die inmiddels over ADHD of ADD heen zijn gegroeid. Het CBR heeft daarom het advies voor dit onderdeel aangepast.

https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/11/08/vraag-over-adhd-add-op-gezondheidsverklaring-vaak-onterecht-met-ja-beantwoord/

Bron: www.rijschoolpro.nl

Ingreep gehad tijdens je rijexamen? Ga nog maar 6 weken oefenen

Bron: 

22-10-2018

 

Vanaf volgende week moet je minimaal zes weken wachten voordat je een herexamen mag doen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt deze verplichte wachttijd in omdat de rijvaardigheid van de examenkandidaten vaak te slecht is.

Woordvoerder Irene Heldens van CBR: “Elke maand breken we gemiddeld 180 rijexamens voortijdig af omdat de kandidaten een direct gevaar vormen voor zichzelf, de examinator en het overige verkeer. De kandidaten kennen de voorrangsregels niet, snijden andere weggebruikers af en maken fouten met schakelen of sturen. Het komt zelfs wel eens voor dat het examen al op de parkeerplaats wordt stopgezet.”

Aantal ingrepen is toegenomen
In 2017 breekt het CBR 1778 examens voortijdig af en over de eerste 9 maanden van 2018 zijn dat er al 1679. Heldens: “Het aantal ingrepen is alleen maar toegenomen, misschien omdat onze examinatoren doorhadden dat ze het examen niet hoeven af te maken als het onveilig is.” In Noord-Holland worden de meeste rijexamens voortijdig gestopt, namelijk 576 en in Limburg de minste: 27 examens. De wachttijd is overigens niet bedoeld als straf, benadrukt Heldens. “Het is de gemiddelde tijd die een kandidaat nodig heeft om zijn rijvaardigheid op peil te krijgen.”

Brancheorganisatie Vereniging Rijschool Belang is blij met de maatregel. Secretaris Irma Brauers: “De maatregel is een stap in de goede richting, maar er schort nog veel. Gemiddeld doet een Nederlander er 38 lessen over voordat hij klaar is voor het rijexamen. Dat wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd door rijschoolhouders. Er wordt beweerd dat je na tien lessen of vijf dagen al rijexamen kunt doen. Maar dat is echt niet mogelijk. Natuurlijk rijden er mensen in Nederland rond die in tien lessen hun rijbewijs hebben gehaald. Maar die mensen zijn nu 70 of 80 jaar zijn en deden examen toen de Nederlandse wegen een stuk minder complex waren. Met de huidige verkeersdrukte in Nederland anno 2018 moet je bedenken dat je veel meer lessen nodig hebt.”

Rijschoolhouders zijn zakenmannen
Brauers mist bij veel rijschoolhouders beroepsethiek. “Ze zijn geen leraren, maar zakenmannen. Hun motor is niet lesgeven, maar zoveel mogelijk geld verdienen. Mijn man, die al 38 jaar een rijschool runt, krijgt nog steeds buikpijn als een van zijn leerlingen zakt. Hij is een docent in hart en nieren en autorijles geven is echt zijn passie. Maar tegenwoordig zitten er zoveel rijschoolhouders tussen die even snel het WRM-certificaat hebben gehaald en voor wie het belangrijkste motief om rijles te geven ‘geld verdienen’ is. En deels zijn de mensen ook zelf schuldig, ze lezen zich niet goed in. Opmerkelijk, want voor de peuterschool van hun kind, of de middelbare school wordt vaak uitgebreid onderzoek gedaan, maar bij een rij-opleiding wordt vooral gekeken naar prijs en snelheid. Ik vind dat onbegrijpelijk.”

Rijexamen sneller afgebroken bij gevaarlijke situatie

Het Algemeen Dagblad berichtte op 11 juli 2018 over gevaarlijke situaties  tijdens rijexamens. Vanaf dit najaar gaat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) rijexamens sneller afbreken wanneer er sprake is van gevaarlijke situaties. Nu laten examinatoren kandidaten vaak nog doorrijden en de tijd van het examen volmaken.  Lees het artikel hier.

Een dag later meldt de NOS over nog meer opvallende zaken rondom de rijexamens; ” Pas tijdens mijn rijexamen reed ik voor het eerst in de grote stad”. Lees dat artikel hier.